中考复习拔高英语作业题(一)
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
一、单项选择题。
1.I love the school ________ I have studied in for three years.
A.whereB.whenC.thatD.what
2.—I want to know if your pen friend ________ tomorrow.
—If she ________ tomorrow, we’ll give her a big surprise.
A.will come; will comeB.will come; come
C.will come; comesD.comes; will come
3.—Is the book___________?
—Yes, I'm really___________ in it.
A.interesting; interestedB.interesting; interesting
C.interested; interestedD.interested; interesting
4.Lucy writes as ________ as Lily. They are both good students.
A.carefulB.carefullyC.more carefulD.more carefully
5.I have ________ rules in my home. I have ________ homework to do today.
A.too many; too muchB.too much;too many
C.too many; much tooD.much too; many too
6.Mr. Lee made Tom ________ his homework after school. This made Tom ________.
A.to do, sadB.do, sadlyC.do, sadD.did, sadly
7.A rabbit in the wild can seldom live for more than a year, ________?
A.is itB.isn’tC.can itD.can’t it
8.—________did Xi Wang weigh at four months old?
—About eight kilograms.
A.How heavyB.How longC.How muchD.How many
9.The new vehicle is too small to hold many people, but larger models________in the near future.
A.is developedB.developedC.will be developedD.will develop
10._____everyone plays well together, your team will do well and have fun.
A.AfterB.UnlessC.IfD.Before
11.My cousindancing, but I .
A.enjoy; doesn’tB.enjoys; don’tC.enjoys; doesD.enjoy; don’t
12.I think Simon spent________money on CDs of all, but he had________CDs.
A.the least; the mostB.the most; the mostC.the fewest; the leastD.the fewest; the most
13.He didn't pass the exam because he ________ by his teacher at all in the past.
A.encouragedB.wasn't encouragedC.isn't encouragedD.weren't encouraged
14.Children always don’t know________.
A.what to do itB.how to do itC.when to doD.how to do
15.She didn't feel ________ last week, but she is ________ now.
A.good; much more healthyB.well; much healthierC.good; healthierD.well; more healthy
16.—What ________ your neighbours ________?
—They’re kind and helpful.
A.are; likeB.do; likeC.is; likeD.does; like
17.This is________ dictionary. ________is over there.
A.him; HersB.his; HersC.mine; HisD.yours; Mine
18.—Do you know that China is one of ________countries in the world?
—Yes, I do. It’s________than the USA.
A.more oldest ; much olderB.the oldest ; much olderC.the oldest ; more older
19.Maria’s father is a bus driver, _________ he?
A.isn’tB.doesn’tC.wasn’tD.didn’t
20.Tomby the time I got to the party.
A.leftB.was leavingC.had leftD.has left
21.More and more people have realized________clear waters and green mountains are as________as mountains of gold and silver.
A.that; valuableB.what; specialC.which; central
22.My best friend Max and I are in the same class and Max is taller than __________ boy in our class.
A.any otherB.anyC.the otherD.other
23.—Which country has ________ population, India, China or the US?—China
A.the largestB.the smallestC.the mostD.the least
24.— Would you like some more soup?
— ______. I’m full(饱了).
A.Yes, pleaseB.I’d love toC.No, thanksD.No, I wouldn’t
25.— ______ the weather ______ in Suzhou? —It’s sunny.
A.How’s; likeB.How’s; /C.What’s; likesD.What; like
26.— Excuse me, ______?—Oh, it's 5: 30.
A.what time is itB.what's the date todayC.how old are youD.what day is it today
27.A good friend like her makes ________easier ______ out the problem.
A.that;workingB.it;to workC.it;workingD.that;to work
28.My father bought a computer for me. Now I can use it to play games and ________some useful information.
A.searchB.search forC.to searchD.to search to
29.—How do you like the two pairs of shoes?
—They don't fit me. They are ________too big ________too small.
A.not only…but also…B.neither…nor…C.either…or…D.prefer…to…
30.Kate is my new classmate.She has __________ hair.
A.short curly brownB.curly short brown
C.brown curly shortD.short brown curly
31.The weather of Guangzhou is hotter than ________ of Harbin now.
A.itB.oneC.thatD.this
32.The winner of the ________ competition is a boy ________ Tom.
A.speaking;callingB.spoken;calledC.speaking;calledD.spoken;calling
33.The weather__________ to change every day: one day is hot, the next day is cold.
A.seemsB.feelsC.looksD.sounds
34.His sister often goes abroad__________business.
A.inB.forC.withD.on
35.There are vegetables, fruit, meat and many ________things in the supermarket.
A.otherB.the othersC.anotherD.others
36.Mark Twain became very famous ________.
A.in the 1860B.in 1860sC.in the 1860s'D.in the 1860s
37.There ________ a football match in the playground this afternoon.
A.is going to haveB.is going toC.is going to beD.will have
38.We had no classes last Thursday, ________ we?
A.hadn'tB.didn'tC.didD.had
39.— If you prefer(更喜欢) the red evening dress, you’ll have to pay ___________ 30 dollars, because it’s made of silk.
— OK. Here you are.
A.otherB.the otherC.anotherD.more
40.I know it will be difficult for me ______ her.
A.winB.beatC.to winD.to beat
It happened when I was a little girl. I can remember neither the beginning nor the end, but whenever I 41it, tears run down my face.
When I was young, my family led a(n)42life in the country. As you can imagine, many country roads are difficult to walk on. One evening we were visiting some relatives and the 43was very bad. It began to 44on our way back home. Dad carried me on his 45. Mom gave her overcoat to my 46 . We walked together through the rain for more than an hour.
I was fat at that time and Dad must be 47to hold me for such a long time. He almost 48down many times. In hope of reducing my father's burden(负担), I tried to walk by myself, 49I achieved nothing since I was just a little kid.
When we arrived home, the inside of our house was 50with rain water. The rain had come through our leaky(有裂缝的)roof and water was everywhere. Mom put bowls all around the house to try to 51the rain. Then she put me and my elder brother to bed, carefully placing us on the remaining 52place. I fell asleep soon. When I opened my eyes, I found Dad and Mom were 53in chairs, both having caught bad colds.
This is my very earliest 54. Though the evening has long passed and now we live a happy life, I won't forget the rain we went through together. The rain that evening, and especially my parents' 55, will stay in my mind forever.
41.A.deal withB.think ofC.lead toD.learn from
42.A.hardB.unhappyC.interestingD.rich
43.A.foodB.drinkC.trafficD.weather
44.A.blowB.shineC.rainD.snow
45.A.armB.backC.bikeD.car
46.A.brotherB.sisterC.friendD.relative
47.A.worriedB.tiredC.angryD.lazy
48.A.fellB.lookedC.turnedD.ran
49.A.soB.andC.butD.instead
50.A.connectedB.coveredC.mixedD.crowded
51.A.expectB.welcomeC.greetD.catch
52.A.dryB.wetC.beautifulD.warm
53.A.fightingB.sleepingC.laughingD.eating
54.A.visitB.excitementC.chanceD.memory
55.A.wishesB.wordsC.loveD.education
Many people are interested in star signs. Some people56that some star signs get along better with each other than other star signs.
Perhaps we should first start57those star signs that are incompatible(合不来的). Aries and Leo are not a58match. It's believed that both of them are59. Aries is energetic and is not compatible with Leo because Leo is strong and60. Also,Pisces and Taurus are not a good pair. Taurus is practical and will not be61enough to wait for Pisces to stop62!
Perhaps the best choice of friend for Taurus is Capricorn. Taurus63be stubborn and Capricorn is patient and would be prepared to wait for Taurus to change his or her64. Aries should get to know Pisces. Aries is active65Pisces is gentle and easy﹣going. They are a good match. Leo would be66matched with Libra. Leo likes to give gifts and Libra likes beautiful things.
The perfect pair is Libra and Scorpio. Libra does not like to67and loves peace. Libra will never ask Scorpio about his or her secrets. Sagittarius and Gemini are also a perfect match. Sagittarius loves to68and Gemini loves to discover (发现) new things. Sagittarius has a good69of humour and will enjoy listening to Gemini talk.
Virgo and Aquarius are a good match too. Sometimes,however,there can be70in their relationship. Aquarius has many friends but Virgo worries a lot about meeting a lot of people.
56.A.hopeB.wishC.believeD.guess
57.A.withB.onC.atD.for
58.A.badB.goodC.wrongD.silly
59.A.teachersB.leadersC.workersD.people
60.A.fairB.selfishC.confidentD.easy﹣going
61.A.patientB.sorryC.surprisedD.angry
62.A.workingB.studyingC.sleepingD.daydreaming
63.A.canB.shouldn'tC.mustD.can't
64.A.mindB.addressC.nameD.detail
65.A.sinceB.butC.ifD.because
66.A.badB.badlyC.wellD.good
67.A.talkB.argueC.smileD.discuss
68.A.sleepB.shopC.travelD.cook
69.A.timeB.senseC.feelingD.experience
70.A.problemsB.funC.adviceD.secrets
In May, 2017, heads of state from 29 foreign countries including Russia, Italy and Indonesia came to Beijing. What did they do in the city? They attended the Belt and Road Forum for International Cooperation(“一带一路"合作高峰论坛)on May 14 and 15. It added a new chapter to the cooperation between China and the rest of the world.
It all started in 2013 when President Xi Jinping put forward an initiative(倡议)called the Belt and Road Initiative. The Belt and Road refers to the Silk Road Economic Belt and the 21st Century Maritime Silk Road.
The main goal of the forum is to make the countries along the routes work together in more areas. One result of it is that China will host the China International Import Expo(中国国际进口博览会)starting from 2018. It helps products from the countries enter China's market. According to Commerce Minister, China will import products worth 2,000 billion dollars from countries along the routes in the next five years.
China will also work more closely with the countries in science and education."In the coming five years, we will offer 2,500 short-term research visits to China for young foreign scientists and set up 50 joint laboratories, "Xi said in his speech at the opening ceremony of the forum.
71.How many countries took part in the Belt and Road Forum for International Cooperation?
A.28.B.29.C.30.D.31.
72.Which is NOT true about the Belt and Road Initiative?
A.It started in 2013.
B.It was suggested by President Xi Jinping.
C.It aims to develop the cooperation between China and the rest of the world.
D.It is the same as the Silk Road Economic Belt.
73.What's the main goal of the forum?
A.To link China and the Western world.
B.To work together with countries along the routes.
C.To get support from other countries.
D.To prepare for China International Import Expo in 2018.
74.Which would be the best title for the passage?
A.The Cooperation in More AreasB.The Belt and Road Forum
C.The Great Plan for the FutureD.Leaders Work Together
Considered as one of the English language’s most talented poets, John Keats wrote poems that focused on imagination, human nature, and life. Although Keats didn't receive much education on literature, his own studies and interests brought him much success. Also, his own life situation made a great difference to his poems.
Growing up as a young boy in London in a lower middleclass family, the young John didn't attend a private school, but went to a public one. His mother was not well educated. His teachers and his family’s friends considered him as a common boy who preferred playing and fighting much more to minding his studies. After his father’s death in the early 1800s, followed by his mother's because of tuberculosis(肺结核), he began seeing life differently. He wanted to keep away from the world and did so by reading anything he could get his hands on.
At around the age of 16, the teenage John Keats began studying medical treatment so that he too might become a doctor. However, his literary dream had taken too much of his life,especially with his love for the poems of Ehmund Spenser. He was able to have his first full poem published in the Examiner in 1816, named OSolitude!IfIMustWithTheeDwell. Within two months in 1817, Keats had written another full poem, but was sharply criticized (批评) by a magazine. However, it didn’t stop his dream of poems.
John Keats’ next work was Endymion,which was published in May 1818. The story includes a farmer who falls in love with the moon and leads him to a trip of one boy's hope to deal with the limitations (限制) of being human. Following Endymion,however, he tried something more storybased and wroteIsabella. During this time, John Keats began seeing his limitations in poetry because of his own limit in life experiences. He would have to have the “knowledge” connected to his poems. His next work was Hyperion that would like to mix all that he learned together. However, a bout (发作) with tuberculosis while visiting Italy would keep him from his work and finally take his life in 1821.
75.John Keats' thoughts about life changed because of __________ .
A.Edmund Spenser's poetryB.the deaths of his parents
C.the criticism of a magazineD.his early education from school
76.What is the common thing between John Keats and his mother?
A.They received little education.B.They went to a private school.
C.They died of the same disease.D.They showed strong interest in poetry.
77.What can we infer from the passage?
A.Keats once had a chance of becoming a doctor.
B.The poem Hyperion wasn’t completed by Keats.
C.Edmund Spenser was the greatest poet in Keats’ time.
D.Keats’ family must have been very poor when he was young.
I was driving home on a very hot afternoon and about to near a crossing. One of the major traffic lights had gone out, and a police officer was standing in the middle of busy street. The fact was that he had no hat or shade to shield him from the burning sun, but he was upbeat and doing a fabulous(出色的)job .
I saw a small shop on the corner, and while I was there , I wanted so badly to get some water for the officer! I had some hesitation(犹豫), though , as it was a little out of my comfort zone to communicate with a stranger in this way.
I struggled, left, drove halfway home, turned around, went back to the small shop, got water, and then found myself thinking about how to hand it to him in the busy crossing. I knew that he might not be able to take it-he wouldn't have hands to hold it because he was busy making motions(手势)to direct the traffic-but I had to try.
I drove into the crossing, rolled down my window and offered him the bottle of water. Though he wasn't able to take the bottle, he smiled and said, "Thank you."
I drove home, feeling better for having persisted(坚持). And I was even inspired to call the police station that afternoon to make sure that they knew what a great job he did that day. I felt good to spread the positivity(正能量), and it was the least I could do!
78.What did the police officer do in the middle of the busy street?
A.Directed the traffic.B.Dealt with an accident.
C.Stopped drunk driving. D.Repaired the traffic lights.
79.What does the underlined word, "shield" męan in the passage?
A.ProtectB.AvoidC.ProvideD.Warn
80.What can we know from the passage?
A.The writer had drunk too much.
B.The writer made a call to his family.
C.The writer couldn’t stand the burning sun.
D.The writer wanted to buy a bottle of water for the police officer.
81.What is the main idea of the passage?
A.The traffic police is very kind.
B.It's difficult to solve the heavy traffic.
C.We should make friends with strangers.
D.Spreading the positivity can make the world more beautiful.
An old man lived in a village. He was one of the rudest people in the world. The whole village as tired of him; he was always unhappy; he was always complaining and was always in a bad mood. When people tried to cheer him up, he would rudely turn them away.
The longer he lived, the more bad-tempered he became. People stayed away from him because his bad mood was contagious(传染性的), The way he aced made others feel the same way that he did. It was unusual and impolite to feel happy around him. By behaving like this, he made the rest of the village feel unhappy as well.
But one day-the day he turned 80 years old, in fact-an unbelievable thing happened. The man's mood suddenly changed. He was no longer rude or angry. Instead, he seemed calm and kind. The villagers said among themselves: “The old man is happy today. He hasn’t complained about anything, he is smiling, and his face looks kind.”
The whole village went to see the old man. They couldn’t believe that his mood could change so suddenly. One of the villagers asked the old man, “What happened to you?”
“Nothing special has happened, on fact,” the man said. “For 80 years I’ve been looking for happiness, and it was no use. And then I decided to live without happiness and just enjoy life. That's why I'm happy now.”
It is important to realize that your mood can affect the moods of those around you. Everyone has her days sometimes. If someone tries to cheer you up, don’t be rude to them. Just try to accept their help.
82.What would happen when the old man was in a bad mood?
A.People would stay away from him.B.People would be rude and angry.
C.People would ask him questions.D.People would feel happy.
83.What does the underlined word “it” in paragraph 6 refer to?
A.Looking for happiness.B.Enjoying life.C.Smiling.D.Complaining.
84.Which of the following is NOT true according to the passage?
A.The old man always complained and was always bad-tempered before 80.
B.The old man became kind and happy in his rest life.
C.The rest of the village felt unhappy as well because of the old man.
D.Villagers helped the old man change his mood.
85.What would be the best title for the passage?
A.A happy old man.B.Bad mood was contagious.
C.Happiness was always there.D.The rudest people in the world.
This year is 80 years since China won the War against Japan. It is also 80 years since the World Anti-Fascist War was won. Many movies and plays about this history are being shown. One movie, called Dead To Rights, is getting a lot of attention.
The director, Shen Ao, made the film based on real photos. These photos show the terrible things Japanese soldiers did in the Nanjing Massacre (南京大屠杀). The story happens when Japanese soldiers took over the city of Nanjing. A group of Chinese people hide in a photo studio to stay alive.
To survive, they have to help a Japanese soldier develop his pictures. While doing this, they find something shocking. The pictures showed the terrible things the Japanese did to Chinese people. The group decides to tell the world the truth. They secretly keep the films and risk their lives (冒着生命危险) to get them out safely.
The movie is based on a real person. In 1938, a 15-year-old boy named Luo Jin worked in a photo studio in Nanjing. He was brave and clever. He secretly made copies of over 30 photos that showed the Japanese crimes (罪行). He put 16 photos into a book. On the cover, he drew a red heart and the Chinese word “Chi”, which means “shame”. Later, a young man named Wu Xuan kept the book safe. After eight years, these photos were shown to the world.
Director Shen Ao said he made the film because few people know how these photos were saved. Dead To Rights is not just a movie. It helps us remember a painful history. Remembering this history helps us work harder to make our country stronger.
86.The text talks about the 80th year of two victories. When did they happen?
A.1935B.1945C.1955D.1965
87.What does “survive” mean in paragraph 3?
A.Stay alive.B.Take photos.C.Remember history.D.Run fast.
88.What did Luo Jin do?
A.He directed a movie.B.He kept a book safe for eight years.
C.He made copies of Japanese crime photos.D.He worked in a photo studio in 1930.
89.Which is NOT a purpose of the film?
A.To show how the truth was discovered.B.To help people remember painful history.
C.To win lots of prizes.D.To encourage to build a stronger country.
90.What can be the best title for the passage?
A.Hidden Photos: A Story of Bravery and TruthB.The Important Photos from Nanjing
C.A Movie to Tell the World the TruthD.Remember a War 80 Years Later
《2025年11月6日初中英语作业》参考答案
题号 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
答案 | C | C | A | B | A | C | C | C | C | C |
题号 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
答案 | B | A | B | B | B | A | B | B | A | C |
题号 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
答案 | A | A | A | C | B | A | B | B | C | A |
题号 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 |
答案 | C | C | A | D | A | D | C | C | C | D |
题号 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 |
答案 | B | A | D | C | B | A | B | A | C | B |
题号 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 |
答案 | D | A | B | D | C | C | A | B | B | C |
题号 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 |
答案 | A | D | A | A | B | C | B | C | B | A |
题号 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 |
答案 | C | D | B | B | B | C | B | A | A | D |
题号 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 |
答案 | D | A | A | C | C | B | A | C | C | C |
1.C
【详解】句意:我喜欢我已经学习了三年的学校。
考查定语从句。where先行词指地点,在从句中作状语;when先行词指时间,在从句中作状语;that 先行词指人或物,在从句中作主语或宾语;what不引导定语从句。从句“I have studied in for three years”用来作定语修饰先行词“the school”,所以是定语从句;定语从句中先行词指物,且从句部分“studied in”后缺宾语,从句用关系代词that或which引导。故选C。
2.C
【详解】句意:——我想知道你的笔友明天是否会来。——如果她明天来,我们将给她一个大惊喜。
考查动词时态及if引导的从句。上文是if引导的宾语从句,适合“主现从不限”原则,根据“tomorrow”可知,时态是一般将来时,结构为will do。下文是if引导的条件状语从句,适合“主将从现”原则,从句应为一般现在时,主语是第三人称单数,故谓语动词用其单三形式。故选C。
3.A
【详解】句意:——这本书有趣吗?——是的,我真的对它很感兴趣。
考查形容词辨析。interesting“有趣的”修饰物;interested“感到有趣的”修饰人。根据第一个空前面的主语the book,此处要用-ing的形容词来修饰物,排除C/D;又根据第二个空前面的主语是“我”,此处要用-ed的形容词来修饰人,be interested in“对……感兴趣”。故选A。
4.B
【详解】句意:露西和莉莉写得一样仔细,她们两个都是好学生。
考查同级比较。careful细心的,形容词;carefully细心地,副词。“as+形容词或副词的原级+as”和……一样……,用于同级比较;CD两项都是比较级,可排除。结合write是动词,修饰动词要用副词,故选B。
5.A
【详解】句意:在我家有太多的规矩。我今天有太多的作业要做。
考查固定短语。too many太多的,修饰可数名词复数形式;too much太多的,修饰不可数名词;much too太,修饰形容词或副词;many too表达错误,可排除。前句rules是可数名词复数,只能用too many修饰;后句homework是不可数名词,要由too much来修饰。故选A。
6.C
【详解】句意:李老师让汤姆放学后做作业,这使汤姆非常难过。
考查make的用法。sad悲伤的;sadly伤心地。make使/让,使役动词;make sb. do sth.“让某人做某事”,make sb./sth. + adj.“让某人/某物保持某种状态”,都是固定结构。根据题干分析前句是“使某人做某事”用make sb. do sth.短语,可排除AD两项;后句是 “使某人悲伤”需用 “make sb. +形容词(作宾语补足语)”结构;sadly是副词,不合语法,故选C。
7.C
【详解】句意:野兔很少能活到一年以上,是吗?
考查反意疑问句。本句是反意疑问句,由seldom可知陈述部分是否定句,疑问部分需用肯定式;结合陈述部分用了情态动词can,可知需用can构成反意疑问句,故选C。
8.C
【详解】句意:——希望四个月大的重多少?——大约8公斤。
考查特殊疑问词。How heavy多重;How long多长时间;How much多少(修饰不可数名词);How many多少。根据答语About eight kilograms,可知,此空是对重量进行提问,how much 助动词+主语+weigh= how heavy be + 主语,两个句型都可以对重量进行提问。故选C。
9.C
【详解】句意:新型汽车太小,容纳不了很多人,但更大的模型将在不久的将来开发。
考查一般将来时被动语态。in the near future 在不久的将来,用于一般将来时态,models是动词develop(开发/研制)的受动者,本句需用“be done”被动语态结构。故选C。
10.C
【详解】句意:如果每个人都相互配合得好,你们的球队会做得很好,玩得很开心。
考查连词辨析。After在……之后,引导时间状语从句;Unless除非,引导条件状语从句;If如果,引导条件状语从句;Before在……之前,引导时间状语从句。分析语境可知,前半句是一个条件状语从句,空处表示“如果”。故选C。
11.B
【详解】句意:我的表弟喜欢跳舞,但是我不喜欢。
考查动词时态和助动词辨析。短语enjoy doing sth.表示“喜欢做某事”;主语cousin是第三人称单数,谓语动词enjoy用单数第三人称形式,前空可排除AD两项。后半句主语I是第一人称,助动词需用do;but表转折,可知本句是否定句,需在do后加not。故选B。
12.A
【详解】句意:我认为西蒙是所有人中在CD上花钱最少的人,但是他拥有最多的CD。
考查形容词辨析。least为little(少量的)的最高级,修饰不可数名词;fewest为few(少数的)的最高级,修饰复数名词;most是many/much的最高级。money 钱,是不可数名词,故第一空填the least;but表示前后转折,意思是“但是他拥有最多的CD”,根据CDs是复数名词,可知后空用many的最高级most。故选A。
13.B
【详解】句意:他没有通过考试,因为过去他一点也没有受到老师的鼓励。
考查动词语态辨析。encourage鼓励。本句是原因状语从句,根据didn't可知从句需用一般过去时态,isn't encouraged是一般现在时的被动语态,可排除C项。从句主语he是单数第三人称,和动词encourage是被动关系,需用一般过去时的被动语态wasn't encouraged。故选B。
14.B
【详解】句意:孩子们总是不知道怎么做。
考查“特殊疑问词+不定式”。what是疑问代词,可做动词宾语;what to do做什么,A项语法错误。how和when都是疑问副词,不能做宾语;CD两项需在实意动词“do”后加“it”,可排除后面两项。故选B。
15.B
【详解】句意:她上周感觉身体不舒服,但是她现在好多了。
考查形容词和比较级辨析。good为形容词,可用于形容物品的质量好或人的品质好等;well可作副词,表示“好”的程度,也可作形容词,表示“身体好的”;healthy为形容词,意思是“健康的”,其比较级为 healthier, 比较级前可以由much等修饰。but表转折,根据前文语境可知指的是身体感觉不舒服,故第一空填well;后文意为“她现在比之前好多了”,需用much加比较级形式,故选B。
16.A
【详解】句意:——你的邻居怎么样?——他们是善良和乐于助人的。
考查动词短语。What is/ are sb. like?询问某人怎么样,指该人的内在品质;What do/ does sb. like?是询问某人喜欢什么。根据答语“They’re kind and helpful.”可知,此处询问的是内在品质,且neighbours是复数,故be动词用are。故选A。
17.B
【详解】句意:这是他的字典。她的字典在那边。
考查物主代词。him; Hers他,宾格代词;她的,名词性物主代词;his; Hers,他的,形容词性物主代词;她的,名词性物主代词;mine; His我的,名词性物主代词;他的,形容词性物主代词;yours; Mine你的/你们的,名词性物主代词;我的,名词性物主代词。空一在名词dictionary之前应是形容词性物主代词;空二表示“她的字典”即形容词性物主代词+名词=名词性物主代词,所以空二应是名词性物主代词,故选B。
18.B
【详解】句意:——你知道中国是世界上最古老的国家之一吗?——是的,我知道。它比美国更古老。
考查最高级和比较级辨析。old年老的,older是比较级,the oldest是最高级。more oldest/older表达错误,可排除AC两项。in the world在世界上,是大范围,前空需用最高级;than比,用于比较,后空需用比较级;much修饰比较级,根据句意结构和语法,故选B。
19.A
【详解】句意:Maria的爸爸是一名公共汽车司机,不是吗?
考查反意疑问句。此题的前边是肯定句,后边是否定句,前边用be动词,后边用be动词,排除B/D;前边是一般现在时,后边是一般现在时,排除C;故选A。
【点睛】反意疑问句:即反义附加疑问句。附加疑问句由两部分组成:前一部分是一个陈述句,后一部分是一个简短的疑问句,两部分的人称时态应保持一致。
主要形式:陈述部分肯定式+疑问部分否定式;陈述部分否定式+疑问部分肯定式。陈述部分和疑问部分要么前肯后否,要么前否后肯。
20.C
【详解】句意:我到聚会时汤姆已经走了。
考查时态辨析。选项A一般过去时态;选项B过去进行时态;选项C过去完成时态;选项D现在完成时态。根据“by+过去时间”作时间状语,提示谓语动词用过去完成时,即:“Tom离开”发生在“我到达”之前,即“过去的过去”,因此,用过去完成时。结构是had+动词的过去分词。故选C。
【点睛】此题考查过去完成时。过去完成时表示在过去某一时间或动作之前已经发生或完成了的动作。它表示句子中描述的动作发生在“过去的过去”。过去完成时的基本用法:表示在过去某一时刻或动作以前完成了的动作,即“过去的过去”。可以用by, before等介词短语或一个时间状语从句来表示,也可以用一个表示过去的动作来表示,还可能通过上下文来表示。
例如:By nine o’clock last night, we had got 200 pictures from the spaceship. 到昨晚9点钟,我们已经收到200 张飞船发来的图片。此题就是这种用法。
21.A
【详解】句意:越来越多的人已经意识到,清澈的水和绿色的山是有价值的,就像金山银山。
考查宾语从句和形容词辨析。that无实义;what什么,表事情;which哪一个,表事物。valuable有价值的;special特殊的;central主要的。根据“clear waters and green mountains are as valuable as mountains of gold and silver清澈的水和绿色的山是有价值的,就像金山银山”,可知从句成分完整,what和which不合句意,可排除。根据“mountains of gold and silver金山银山”,可知as valuable as符合句意,故选A。
22.A
【详解】句意:我和我最好的朋友麦克斯在同一个班,麦克斯比我们班上其他任何一个男孩都高。
考查比较级+than +any other +名词的用法。any other +单数名词,表示其他之中的任意一个,即:同一范围内的一个去与其他剩余的任何一个相比较;any任何一个;the other表示两者中的另外一个。other别的,其他的,没有范围。由in our class可知,这是同一范围内的比较,此处是指麦克斯和我们班上其他任何一个男孩进行比较,所以填的词表示“其他任何一个”,用any other表示,后接单数名词boy,其他选项都不符合语境。故选A。
23.A
【详解】句意:——哪个国家的人口最多,印度、中国还是美国?——中国。
考查最高级。the largest最大的,the smallest最小的;the most最多的;the least最少的。通过句意可知,本题是考查population的用法,表示人口“多”或“少”,不用“many/much”或“little”,而要用“large/big”或“small”,所以排除C和D;通过回答China可知,空处是问哪个国家的人口“最多”,而不是最少,large的最高级是largest。故选A。
【点睛】population是一个集合名词,它的用法如下:一、population常与定冠词the连用,作主语用时,谓语动词常用第三人称单数形式。二、当主语是表示“人口的百分之几、几分之几”时,谓语动词用复数形式。三、表示人口“多”或“少”,不用“many/much”或“little”,而要用“large/big”或“small”,例如:India has a large population.印度人口众多。四、询问某国、某地有多少人口时,不用How many/much...,而用How large...?在问具体人口时用What...?例如:How large is the population of your hometown?你们家乡有多少人口?What is the population of Canada?加拿大的人口有多少?
24.C
【详解】句意:——你想再来点汤吗?——不用了,谢谢。我吃饱了。
考查交际用语。Yes, please是的,请。I’d love to我愿意。No, thanks不,谢谢。No, I wouldn’t不,我不会。由“I’m full(饱了).”我饱了。可知应作否定回答,且表示感谢。故选C。
25.B
【详解】句意:——苏州的天气怎么样?——天气晴朗。
此题考查询问天气的句型。询问天气的句型有:(1)How's the weather in…?(2)What's the weather like in…? 分析选项和题干可知,此题符合句型(1)。故选B。
26.A
【详解】句意:——请问,现在几点了?——它是5:30。
考查情景交际。what time is it现在几点了;what's the date today今天几号;how old are you你多大了;what day is it today今天星期几。根据“Oh, it's 5:30.”它是5:30。可知,此处是询问几点了。故选A。
27.B
【详解】句意:一位像她这样的好朋友使解决这个问题变得更容易。
本题考查形式宾语。分析句子结构可知,本题的第一个空是形式宾语的位置;形式宾语只能用it,排除A/D;本题是:sth. make it adj. (for sb.) to do sth. 第二个空用动词不定式做真正的宾语。故选B。
28.B
【详解】句意:我爸爸给我买了一台电脑。现在我能用它玩游戏和搜索一些有用信息。
考查动词短语。search搜索,其后直接加名词是指搜寻的范围/对象,do形式;search for搜寻找出某人或某物,do形式;to search搜索,其后直接加名词是指搜寻的范围/对象,to do形式;to search to没有search to的用法。空处的词和play是并列的词,都是动词不定式做目的状语,故排除C项;“搜索”的宾语some useful information不是搜索的范围,而是进行搜索要找出的某物,故排除A项,故选B。
29.C
【详解】句意: ——你认为这两双鞋怎样?——他们不适合我。他们要么太大要么太小。
考查并列连词。not only…but also不但……而且;neither…nor 既不……也不;either…or或者……或者;prefer…to…比起……更喜欢……。根据回答“They don’t fit me.”可知,它们不适合我,因此“或者太大了,或者太小”符合语境。故选C。
【点睛】either or 与 neither nor用作连词时容易混淆,用法如下:构成短语 either…or… 与 neither…nor…,分别表示“要么……要么……,或者……或者……”和“既不…… 也不……,既非 …… 也非 ……”。常用来连接两个并列成分,如并列主语、并列谓语等。但应注意以下几点:1 .无论 either…or… 还是 neither…nor…,在连接两个并列的单数名词作主语时,后面动词用单数。2 .若连接两个复数名词作主语,后面动词用复数。3 .如果一个单数名词和一个复数名词一起作主语时,动词的单复数形式必须和最靠近的一个主语保持一致,人称代词作主语也一样。
30.A
【详解】句意:凯特是我的新同学。她有一头棕色的卷发。
考查形容词排列顺序。在英语中当名词前面有几个形容词作修饰语时,一般按下列次序排列:描绘形容词——大小(长短高低)形容词——形状形容词——年龄(新旧)形容词——颜色形容词——国籍形容词——材料形容词——用途(类别)形容词——名词。选项中short 属于“大小”的形容词,curly 属于“形状”的形容词,brown 属于“颜色”形容词,所以排列应该是short curly brown,四个选项中只有A选项顺序正确,其他选项顺序错误,故选A。
【点睛】英语中当多个形容词修饰一个名词的时候,形容词的排列顺序要注意。口诀是:限定描绘大长高,形状年龄和新老;颜色国籍出材料,作用类别往后靠。做题对照这个口诀即可。
31.C
【详解】句意:现在广州的天气比哈尔滨的天气热。
考查代词。A. it代词,用来指代同名同物;B. one 代词,指代同名异物,one为泛指,相当于a/an+名词;C. that代词,指代同名异物,that为特指,相当于the+名词;D. this一般不用做指代前面的名词。本句中“广州的天气”和“哈尔滨的天气”是同名异物,that相当于the weather,故选C。
32.C
【详解】句意:演讲比赛的获胜者是一个叫汤姆的男孩。
考查非谓语。speaking讲,现在分词或动名词;spoken讲,过去分词;calling叫;现在分词或过去分词;called叫,过去分词;根据句意理解可知,第一空表达的是“演讲比赛”,重点强调的是“讲”这个动作,所以用动名词修饰competition,做前置定语;而第二空表达的是“被叫做”,英语中表达“被……”要用过去分词表示被动,所以第二空用过去分词做后置定语,故选C。
【点睛】英语中类似于speaking competition的结构有很多,比如swimming pool,reading room,changing room等,这些结构中的ing形式都是动名词,都是动名词做前置定语修饰后面的名词,做题要注意。
33.A
【详解】句意:天气似乎每天都在变化:一天很热,第二天很冷。
考查系动词。seems看来好像;feels感觉到;looks看起来;sounds听起来好像。seem+动词不定式:似乎……,表示不定式的动作发生在主句动词seem之后。而选项B/C/D后跟形容词做表语。故选A。
34.D
【详解】句意:他姐姐经常到国外出差。
考查介词辨析。in在……内;for为了;with和……在一起;on在……上。on business:指“因事或因公,出差”,属于状语短语。固定搭配。for business:for是表示目的的意思,译为“为了,因为,至于,对于,适合于”等;所以for business:因为生意,为了生意。in business:在商界。结合本题的语境:他姐姐经常到国外出差。因此应该选择on business。故选D。
35.A
【详解】句意:超市里有蔬菜,水果,肉和许多其他的东西。
考查不定代词辨析。other其他的;the others其余的;another另一个;others其他人。分析句子可知,此处表示“其他的”,用于句中修饰其后的名词things作定语。故选A。
【点睛】other“其他的,另外的”位于名词前做定语。
例句:We learn Chinese, English, math and other subjects.
the others 特指某一范围内的“其他的(人/物)”,相当于the other+名词复数,指剩余的全部。
例句:There are 48 students in our class, some work hard, but the others don't.
another泛指同类事物中三者或三者以上中“另一个”,只能代替或修饰单数可数名词。
例句:I don't like this one, please show me another.
others相当于other+名词复数,指剩余的另一些,并非全部。
例句:Some students are doing homework, but others are talking loudly.
36.D
【详解】句意:马克.吐温在19世纪60年代变得非常出名。
本题考查年代的表达。in the +数字’s /数字s:表示在多少年代的意思;在十九世纪六十年代:in the 1860s或;in the 1860’s。本题的语境为:马克.吐温在19世纪60年代变得非常出名。ABC三个选项都是错误的,故选D。
37.C
【详解】句意:今天下午在操场上将会有一场足球比赛。
is going to have是have的一般将来时;is going to将会;is going to be将会有,是be的一般将来时;will have将会有。根据空前的There可知,这句话使用的是there be句型,表示“有……”,故先排除A和C。主语为a football match,是单数,所以用is going to be。故选C。
【点睛】解答本题的关键要清楚there be和have的用法区别;再根据时间状语判断用there be句型及将来时,最后根据句中主语的单复数形式确定用there is going to be 还是there are going to be,本题主语是a football match,所以是there is going to be;再此还要注意there will be不受名词单复数的影响。
38.C
【详解】句意:我们上星期四没有课,是吗?
考查反意疑问句。本句陈述部分no表否定,疑问部分需用肯定式,可排除前两项。根据“last Thursday上周四”可知是一般过去时,助动词需用did,故选C。
39.C
【详解】句意:——如果你更喜欢这件红色晚礼服,则必须另外支付30美元,因为它是丝绸制成的。——好的。给你。
考查不定代词。A. other其他的、另外的;B. the other(两者中的)另一个;C. another(三者或三者以上的)另一个;D. more更多的。another +数词+名词=数词+ more+名词,意为“再、又”,符合句意,故选C。
【点睛】辨析other、the other、another:
1. other作形容词时,意为“其他的、另外的”,用在名词前做定语;作代词时,意为“另外一个”。例如:
They discussed the weather and other topics. 他们讨论了气候和其他的话题。
The children are always bickering about something or other. 孩子们有事没事总是在争吵。
2. the other意为“(两者中的)另一个人或事物”。例如:
He has two brothers, one is a scientist, the other is an artist. 他有两个弟弟,一个是科学家,另一个是艺术家。
3. another意为“(三者以上)中的另一个人或事物”。例如:
This shirt is too large for me. Please show me another. 这件衬衫我穿太大。请拿另外一件给我。
40.D
【详解】句意:我知道我很难打败她。
考查it作形式主语和动词辨析。根据句子结构,I know是主句,后面的it will be difficult for me ______ her是由that引导的宾语从句,但that被省略了。而宾语从句中,it作形式主语,可以代替不定式、动名词或主语从句,A、B选项可排除。win和beat都可用作及物动词,意为“战胜”时,其具体区别在于所接的宾语。win的宾语是比赛、战争、奖品、金钱等名词,beat的宾语是比赛、竞争的对手,即指人或球队的名词或代词。空格处后接人称代词宾格her,故应用beat,故选D。
【点睛】当不定式、动名词、从句等用作主语时,为了避免因主语部分太长造成的头重脚轻,通常会用it作形式主语,把句子的真正主语放在句末。例如:
It is very difficult to learn English well. 学好英语是非常困难的。(真正的主语是to learn English well)
It is clear that he told a lie. 很明显,他撒谎了。(真正的主语是that引导的从句)
It is no use crying over spilt milk. 覆水难收。(真正的主语是crying over spilt milk)
41.B42.A43.D44.C45.B46.A47.B48.A49.C50.B51.D52.A53.B54.D55.C
【分析】本文主要叙述作者童年的回忆:小时候,生活困难,一次冒雨回家,父亲背着我,母亲把外套给了哥哥,直到现在,生活好了,我仍然为父母的爱所感动。
41.句意:无论什么时候我想起来,都会泪流满面。
考查动词短语,deal with处理;think of想起;lead to导致;learn from学习。根据前文It happened when I was a little girl.可知,作者是在回忆过去,结合句意可知,无论什么时候我想起来,都会泪流满面,此处表示想到,想起,故选B。
42.句意:当我小的时候,我们家人在村子里过着困难的生活。
考查形容词,hard困难的;unhappy不幸福的;interesting有趣的;rich富裕的。结合后文可知,家里屋子漏雨,所以生活很困难。此处表示困难的,故选A。
43.句意:一天晚上我们去拜访一些亲戚,天气很糟糕。
food食物;drink喝;traffic交通;weather天气。根据It began to rain on my way back home.可知,天气不好,weather天气,故选D。
44.句意:在我们回家的路上,天开始下起了雨。
blow吹;shine照射;rain雨;snow雪。根据后面的句子We walked together through the rain,可知天是下起了雨,故选C。
45.句意:爸爸把我放在他的背上。
考查名词,arm胳膊;back后背;bike自行车;car汽车。结合下文I tried to walk myself, but I achieved nothing since I was just a little kid.可知,作者没有任何交通工具,A选项arm胳膊,不符合常识,故选B。
46.句意:妈妈把他的雨衣给了我的哥哥。
brother兄弟;sister姐妹;friend朋友;relative亲戚。考查名词,根据后文Then she put me and my elder brother to…,可知是我哥哥,故选A。
47.句意:那个时候我很胖,我爸爸把我背那么长时间一定很累。
worried担心;tired疲倦的,困倦的;angry生气的;lazy懒惰的。考查形容词,根据句意,我那时很胖,和下文In the hope of reducing my father's burden…可知,我父亲很累,故选B。
48.句意:父亲好几次差点摔倒。
fell掉下; 摔倒;looked看;turned转动;ran跑。考查动词,根据上文As you can imagine, many country roads are difficult to walk on.可知,路况很不好,并且下雨,所以父亲几次差点摔倒。故选A。
49.句意:我尝试着自己去走,但是我还是无法前行,因为我只是个小孩。
so所以;and和;but但是;instead代替。分析句意,作者想走,可是后面用到I achieved nothing,此处表示转折,用but。故选C。
50.句意:当我们到家时,我们房子的内部被雨水覆盖了。
connected连接的;covered覆盖;mixed混合的;crowded拥挤的。分析句意,此处表示房屋内部被雨水覆盖,此处表示覆盖,故选B。
51.句意:妈妈把碗放在房子周围,试图接住雨。
expect期望;welcome欢迎;greet欢迎;catch赶上,接住。分析句意,妈妈是用碗来接雨水,此处表示接住,故选D。
52.句意:然后她把我和我哥哥放在床上,小心地把我们放在剩下的干的地方。
dry干的干燥的;wet湿的;beautiful美丽的;warm暖和的。考查形容词,根据句意和上下文可知,屋里漏雨了,应该找干的地方,根据后文When I opened my eyes, I found Dad and Mom were sleeping in chairs, both having caught a bad cold.可知,因为雨淋湿了大部分床,我睡在了床上干的地方,父母只能睡在椅子上,故选A。
53.句意:当我睁开眼睛时,我发现爸爸和妈妈睡在椅子上,两人都得了严重的感冒。
fighting战斗;sleeping睡眠;laughing笑;eating吃。分析前后文,前面父母把自己和哥哥放在干的地方,他们只能在椅子上休息。此处表示睡觉,故选B。
54.句意:这是我最早的回忆。
visit参观;excitement兴奋;chance机会,机遇;memory记忆,记忆力。考查动词,根据文章第一句话It happened when I was a little girl. I can remember neither the beginning nor the end,可知,事情的开头结束我都记得不太清楚了,这是我最早的回忆,故选D。
55.句意:天晚上的雨,特别是我父母的爱,将永远留在我的脑海里。
wishes祝愿( wish的名词复数 );words字( word的名词复数 );(说的)话;love爱;education教育。考查名词,根据第一段but whenever I think of it,tears flow freely down my face.可知,每次我想起来,都会泪流满面,结合主题,作者回忆中充满了父母的爱,选C。
.
56.C57.A58.B59.B60.C61.A62.D63.A64.A65.B66.C67.B68.C69.B70.A
【分析】本文是文化类阅读,举例介绍了星座的相关知识:有些星座是彼此容易相处的,而有些星座是不容易相处的。
56.句意:有些人相信有些星座比其他星座更容易相处。
hope希望;wish祝福;believe相信;guess猜。根据文中Some people…that some star signs get along better with each other than other star signs,可知有些人确信星座存在,并且影响人的性格和命运,believe更符合语境。结合后文It's believed that both of them are…,故选C。
57.句意:也许我们应该先从那些不相容的星座开始。
with和,表伴随;on在……上面;at在,表小地点;for为了,表目的。根据文中Perhaps we should first start…those star signs that are incompatible,可知作者要先讲合得来的星座。start with以/从……开始说起,固定短语;故选A。
58.句意:白羊座和狮子座不是一对好搭档。
bad坏的;good好的;wrong错误的;silly愚蠢的。根据文中Aries and Leo are not a…match可知,前一句开始说合不来的星座,这句话是举例说明,所以应该也是合不来的。本句是否定句,ACD三项不合句意,故选B。
59.句意:据信,它们两者都是领导者。
teachers教师;leaders领导人;workers工人;people人们。根据下文Aries is energetic and is not compatible with Leo because Leo is strong and confident.可知,白羊座充满活力而狮子座坚强而自信,两个星座都具有“leader领导者”这个特征。ACD三项不合句意,故选B。
60.句意:白羊座充满活力,无法与狮子座和谐相处,因为狮子座坚强而自信。
fair公平的;selfish自私的;confident自信的;easy-going容易相处的。根据上Aries is energetic and is not compatible with Leo,可知星座是以动物的某些特征对应人的性格特征,它们不能和谐相处是因为狮子强壮而且自信。故选C。
61.句意:金牛座是实际主义的,不会有足够的耐心等待双鱼座停止白日梦!
patient 耐心的;sorry遗憾的;surprised惊奇的;angry生气的。根据上文Taurus is practical,可知等待需要耐心,而金牛座缺乏耐心去等待双鱼座停止做白日梦,patient符合语意,故选A。
62.句意:金牛座是实际主义的,不会有足够的耐心等待双鱼座停止白日梦!
working工作;studying学习;sleeping睡觉;daydreaming白日梦。根据段意可知,本句也是说合不来的星座,此处应该选与practical(实际的)相对立的特征,daydreaming符合句意,故选D。
63.句意:金牛座可能很固执,而摩羯座很有耐心,愿意等待金牛座改变他或她的想法。
can能;shouldn't不应该;must必须;can't不能。情态动词表示推测时,用must be表肯定推测,很可能发生的用can be。根据上文Perhaps the best choice of friend for Taurus is Capricorn.,可知本文讲星座是作者的一种一般性推测,用can be符合语境,故选A。
64.句意:金牛座可能很固执,而摩羯座很有耐心,愿意等待金牛座改变他或她的想法。
mind 思想,想法;address地址;name 名字;detail细节。根据文中Perhaps the best choice of friend for Taurus is Capricorn. Taurus…be stubborn and Capricorn is patient and would be prepared to wait for Taurus to change his or her…可知摩羯座用耐心改变金牛座的顽固思想。后面三项不合句意,故选A。
65.句意:白羊座是活跃的,而双鱼座是温柔和随和的。
since自从,表时间;but但是,表转折;if如果,表条件;because因为,表原因。根据Aries is active…Pisces is gentle and easy-going.可知,“active活跃”与“gentle and easy-going温柔而随和”是对立的,用but表转折,故选B。
66.句意:狮子座和天秤座很般配。
bad坏的;badly坏地;well好地;good好的。根据文中Leo would be…matched with Libra. Leo likes to give gifts and Libra likes beautiful things,可知两个星座很好契合,设空处修饰动词match(搭配),需用副词;well符合句意,故选C。
67.句意:天秤座不喜欢争论,喜欢和平。
talk谈话;argue争论;smile微笑;discuss讨论;根据Libra does not like to…and loves peace.可知,设空处与“爱和平”意义相对,“不爱争论”最合句意。故选B。
68.句意:射手座喜欢旅行,双子座喜欢发现新事物。
sleep睡觉;shop购物;travel旅行;cook煮饭。根据Sagittarius and Gemini are also a perfect match…and Gemini loves to discover new things.可知,两个星座都有爱探索的特点,travel符合语意,故选C。
69.句意:射手座很有幽默感,很喜欢听双子座的谈话。
time时间;sense感受;feeling感觉;experience经验。sense of humour幽默感,固定表达;根据Sagittarius has a good…of humour可知射手座有很好的幽默感,故选B。
70.句意:然而,有时他们的关系也会出现问题。
problems问题;fun乐趣;advice建议;secrets秘密。根据下文“Aquarius has many friends but Virgo worries a lot about meeting a lot of people. 水瓶座有很多朋友但是处女座很担心会见朋友”,可知他们的关系有时也会出现问题;后面三项不合句意,故选A。
【点睛】完形填空。主要题型有(1)考查词义辨析:名词辨析,形容词副词辨析,冠词辨析,介词连词辨析等;(2)考查句子时态,语态,要根据语境,选择正确的时态和语态的选项;(3)考查从句(宾语从句,定语从句,主语从句等);(4)根据固定句型或短语结合语境选择正确的选项。
本文介绍的是星座的相关知识,主要考查单词或短语辨析,做此类型题时,要知道每一个词的意义,然后结合上下文背景语境,选择适合语境的选项。例如小题12,四个选项都是动词,考查动词辨析:talk谈话;argue争论;smile微笑;discuss讨论;根据Libra does not like to…and loves peace.可知,设空处与“loves peace爱和平”意义相对,“not like to discuss不爱争论”最合句意。故选B。
71.C72.D73.B74.B
【分析】本文介绍了来自29个国家的首脑来北京参加“一带一路”国际合作高峰论坛。目的是加强合作,扩大进出口规模,加强科技,教育领域的交流与合作。
71.细节理解题。根据“In May, 2017, heads of state from 29 foreign countries including Russia, Italy and Indonesia came to Beijing.”可知,2017年5月,俄罗斯、意大利、印尼等29个国家元首来京。可知,包括中国在内共有30个国家参加了“一带一路”国际合作论坛。故选C。
72.细节理解题。根据“It all started in 2013 when President Xi Jinping put forward an initiative(倡议)called the Belt and Road Initiative.”这一切都始于2013,习近平主席提出了一个倡议,称为“一带一路倡议”。可知,它始于2013年。是习近平主席提出的。因此A/B正确;根据“It added a new chapter to the cooperation between China and the rest of the world.”它为中国与世界的合作增添了新的篇章。可知,它旨在发展中国与世界的合作。因此C正确;根据“The Belt and Road refers to the Silk Road Economic Belt and the 21st Century Maritime Silk Road.”“一带一路”是指丝绸之路经济带和二十一世纪海上丝绸之路。可知,“一带一路”除了丝绸之路经济带还有二十一世纪海上丝绸之路。因此D错误。故选D。
73.细节理解题。根据“The main goal of the forum is to make the countries along the routes work together in more areas.”可知,论坛的主要目标是使沿线国家在更多领域开展合作。故选B。
74.标题猜测题。根据“They attended the Belt and Road Forum for International Cooperation(“一带一路"合作高峰论坛)on May 14 and 15.”他们于5月14日和15日出席了“一带一路”国际合作论坛。可知,短文主要介绍习主席提出的“一带一路”论坛的一些事宜。标题可以是“‘一带一路’论坛”。故选B。
75.B76.C77.B
【分析】这篇短文给我们介绍了英国著名的诗人济慈,他出生在伦敦一个中下层家庭,父母的早亡改变了他对生活的看法,对文学和诗歌的热爱使他放弃了医学。他发表了很多诗歌作品,被认为是英语中最有才华的诗人之一。
75.细节理解题。根据短文第二段中After his father’s death in the early 1800s, followed by his mother's because of tuberculosis(肺结核), he began seeing life differently可知,在19世纪初,Keats的父母相继去世,他开始用不同的眼光看待生活。由此可知应选B。
76.细节理解题。根据短文第二段After his father’s death in the early 1800s, followed by his mother's because of tuberculosis(肺结核), he began seeing life differently和文章的最后一句话However, a bout (发作) with tuberculosis while visiting Italy would keep him from his work and finally take his life in 1821.可知,Keats和他的母亲都是因肺结核去世。故应选C。
77.推理判断题。根据短文的最后His next work was Hyperion that would like to mix all that he learned together. However, a bout (发作) with tuberculosis while visiting Italy would keep him from his work and finally take his life in 1821.可知,Keats在创作Hyperion的时候,突发肺结核,因此停止了工作。由此可知,Hyperion这个作品没有完成,故应选B。
【点睛】这篇短文给我们介绍了英国著名的诗人济慈。短文是记叙文,介绍了济慈的生平经历以及他的作品,短文篇幅稍长,文章中有一些长难句,在理解上有一定的难度。后面的题目设置有细节理解题和推理判断题。细节题考查学生们对文章中细节信息的理解,答案常可以在原文直接找到;推理题则需要在理解文意的基础上,进行合理的推测和判断。例如第2小题,题目问的是Keats和他母亲的相同之处,在文章中注意搜索关于Keats母亲的事实,在第二段After his father’s death in the early 1800s, followed by his mother's because of tuberculosis(肺结核), he began seeing life differently提到他的母亲因肺结核而去世。再由文章的最后However, a bout (发作) with tuberculosis while visiting Italy would keep him from his work and finally take his life in 1821.可知,Keats也是肺结核发作而去世,故应选C。
78.A79.A80.D81.D
【分析】本文是记叙文,讲述了作者被一位在烈日下坚持指挥交通的交警的举动所感动,主动给他买水解渴的事情,认识到传播正能量能让世界更美丽。
78.细节理解题。根据后文“ I knew that he might not be able to take it-he wouldn't have hands to hold it because he was busy making motions(手势)to direct the traffic-but I had to try.”,可知他在指挥交通,故选A。
79.词义猜测题。根据题干“he had no hat or shade to…him from the burning sun”,可知他没有帽子或遮阳板来遮挡烈日;protect sb. from sth.“保护某人免遭伤害”符合题意,故选A。
80.推理判断题。根据“while I was there, I wanted so badly to get some water for the officer…went back to the small shop, got water”,可知作者特别想给那个警察买水喝,故选D。
81.主旨大意题。通读短文可知,一位警察在烈日下坚持指挥交通,作者深受感动而主动给他买水解渴以传播正能量;结合最后的感受“I felt good to spread the positivity”,可知传播正能量能让世界更美丽,故选D。
82.A83.A84.C85.C
【分析】文章大意:有一位非常粗鲁的老头,他经常抱怨,总是有着很坏的情绪。当人们试图让他高兴时,他总是粗鲁的把他们赶走。随着年龄越来越大,他的脾气越来越坏。人们远离他因为他的坏脾气会传染,在他身边的人们更容易感到不快乐。老人让他所生活的小镇都变得不快乐了。但是他80岁生日这天,他变得很高兴,整个镇子都去看他,问他怎么了。老人说,“我一直在寻找快乐,但没有用,现在我决定不再寻找快乐,只享受生活。”
82.细节理解题。根据文中“When people tried to cheer him up, he would rudely turn them away.”当人们试图让他高兴起来时,他会粗鲁地拒绝他们。可知,当老人心情不好时,人们会远离他。故答案为A。
83.词义猜测题。根据文中““For 80 years I’ve been looking for happiness, and it was no use.” 80年来我一直在寻找幸福,但没有用。可知,第6段中的下划线“it”指的是寻找幸福。故答案为A。
84.细节理解题。根据文中“But one day-the day he turned 80 years old, in fact-an unbelievable thing happened. The man's mood suddenly changed. He was no longer rude or angry.” 但有一天,在他80岁的那天,一件不可思议的事情发生了。那人的心情突然变了。他不再粗鲁或生气了。可知,A.The old man always complained and was always bad-tempered before 80.是正确的;根据文中“For 80 years I’ve been looking for happiness, and it was no use. And then I decided to live without happiness and just enjoy life. That's why I'm happy now.”” 80年来我一直在寻找幸福,但没有用。然后我决定过没有幸福的生活,享受生活。所以我现在很高兴。”可知,B.The old man became kind and happy in his rest life.是正确的;根据文中“By behaving like this, he made the rest of the village feel unhappy as well.” 他这样做,使村里其他人也感到不高兴。可知,The rest of the village felt unhappy as well because of the old man.是错误的;根据文中“The man's mood suddenly changed. He was no longer rude or angry. Instead, he seemed calm and kind.” 那人的心情突然变了。他不再粗鲁或生气了。相反,他看起来很平静,很和蔼。可知,Villagers helped the old man change his mood.是正确的,故答案为C。
85.最佳标题。根据文章内容可知,这篇文章主要讲述了一个老人之前脾气不好,影响到了周围人,后来80岁时,他寻找到了他的快乐,变得高兴了,周围人也高兴起来,从而告诉我们:我们的心情可以影响到周围的人,当感到不高兴时,也不应该对别人粗鲁,故最佳标题是幸福总是存在的。故答案为C。
86.B87.A88.C89.C90.C
【导语】本文介绍了电影《南京照相馆》的内容以及意义。
86.推理判断题。根据“This year is 80 years since China won the War against Japan. It is also 80 years since the World Anti-Fascist War was won.”可知,今年是中国抗日战争胜利80周年。今年也是世界反法西斯战争胜利80周年。2025-80=1945,因此这两次的胜利是在1945年。故选B。
87.词句猜测题。根据“they have to help a Japanese soldier develop his pictures.”可知,他们帮助一个日本士兵冲洗照片,是为了活命,survive=stay alive“活下去”,故选A。
88.细节理解题。根据“He secretly made copies of over 30 photos that showed the Japanese crimes (罪行).”可知,罗瑾复制了日本的犯罪照片。故选C。
89.细节理解题。根据“Director Shen Ao said he made the film because few people know how these photos were saved. Dead To Rights is not just a movie. It helps us remember a painful history. Remembering this history helps us work harder to make our country stronger.”可知,这部电影是为了说明真相是如何被发现的,帮助人们记住痛苦的历史,鼓励建设一个更强大的国家。因此C项的“赢得很多奖”没有提到,故选C。
90.最佳标题题。文中介绍了一部关于南京大屠杀真相的电影,因此C项“一部告诉世界真相的电影”适合做本文的标题,故选C。