中考时文阅读练习(725)---非洲“绿色长城”不只是生态屏障

四季读书网 3 0
中考时文阅读练习(725)---非洲“绿色长城”不只是生态屏障

语篇类型:说明文

词数:279

难度:★★★★☆

建议用时:9分钟

中考时文阅读练习(725)---非洲“绿色长城”不只是生态屏障 第1张

In an effort to stop desertification(沙漠化), African nations came up with the idea to build the " Great Green Wall (GGW)". The goal of this project is to grow an 8, 000-kilometer-long wall of trees across Africa, from Senegal in the west to Djibouti in the east. The wall will pass through 11 countries and is expected to bring back 100 million hectares (公顷)of land influenced by desertification by 2030. With the year fast coming, the question remains ; how is the progress of the GGW project?

The GGW faces many challenges. Political(政治的)problems in the Sahel make it hard for countries in this area to work together. Many countries are unsafe, which frightens away supporters. The project needs $ 4.3 billion each year to meet its 2030 goal, but the money is hard to get. Without peace, local people can't pay enough attention to the work. The GGW is a big dream, but stopping desertification requires more than just planting trees.

However, the GGW has made progress. Local communities are using creative methods to fight desertification. In Niger, farmers dig half-moon shaped holes called " zai pits" to collect rainwater for plants. Senegal has also shown success. It has planted over 15 million drought-resistant(抗旱的)treesand protected 57,000 hectares of land. This teaches an important lesson; depending on local people and using their knowledge is key to success.

With so many challenges, there is no possibility to achieve great progress by 2030. Such a dream will take time and money to fully realize. However, the GGW has become a symbol of hope for African. The GGW may redefine (重新定义)how to deal with environmental challenges the world is sharing.

根据短文内容,完成下面的表格,每空一词。

Africa's Great Green Wall (GGW)

Introduction

The idea was raised by African nations.

Theis to grow a wall of trees across Africa.

The project isto bring back 100 million hectares of land by 2030.

It is hard for countries in the Sahel to work4.

It is difficult to get the money from5.

Local people can't focus on the work withoutlife.

Progress

"Zai pits" areto collect rainwater for plants.

Over 15 million trees are planted to protect the land.

Conclusion(结论)

Achieving great progress by 2030 seems8.

The GGW has broughtto African.

The GGW may redefine how to deal with environmental problems10 by the world.

1._________   2._________   3._________   4._________   5._________

6._________ 7._________   8._________   9._________   10._________

译文

为了阻止沙漠化,非洲国家提出了建造绿色长城(GGW的想法。该项目的目标是在整个非洲大陆(从西边的塞内加尔到东边的吉布提)种植一条长达8000千米的树木带。这条树木带将穿过11个国家,并有望在2030年之前使受沙漠化影响的1亿公顷土地恢复生机。随着这一年的临近,问题来了:绿色长城项目进展如何?

绿色长城面临着诸多挑战。萨赫勒地区的政治问题使得该地区的国家难以协同合作。许多国家存在安全问题,这吓跑了支持者。该项目每年需要43亿美元的资金来实现2030年的目标,但资金难以筹集。没有和平,当地人不能专心于这项工作。绿色长城是一个宏伟的梦想,但阻止沙漠化不仅仅是植树这么简单。

不过,绿色长城已经取得了进展。当地社区正在采用创新的方法对抗沙漠化。在尼日尔,农民挖了叫作“zai pits”的半月形洞来为植物收集雨水。塞内加尔也取得了成功。它已经种植了超过1500万棵耐旱树,并保护了57000公顷的土地。这给我们上了重要一课:依靠当地人民和利用他们的知识是取得成功的关键。

面对如此多的挑战,到2030年实现重大进展是不可能的。这样的梦想需要时间和资金才能完全实现。然而,绿色长城已成为非洲人民希望的象征。绿色长城或许会重新定义全球共同面临的环境挑战的应对方式。

语篇解读

为了阻止沙漠化,非洲国家提出了建造绿色长城的想法。该项目的目标是从非洲西边的塞内加尔到东边的吉布提种植一条长达8000千米的树木带。

答案详析

1. goal根据第一段第二句“The goal of this project is..to Djibouti in the east.可知,该项目的目标是在非洲种植一条长达8000千米的树木带。

2. expected根据第一段第三句“The wall will pass through 11 countries and is expected to... by 2030.”可知,该项目预计到2030年恢复一亿公顷土地。

3. Challenges空处右侧的内容在第二段出现,第二段主要介绍了该项目遇到的挑战。结合第二段第一句“The GGW faces many challenges.可知,空处应填Challenges。注意首字母大写。

4. together根据第二段第二句“Political problems in the Sahel...to work together."可知,萨赫勒地区的政治问题使得该地区的国家难以协同合作。

5. supporters根据第二段第三、四句可知,许多国家的安全问题吓跑了该项目的支持者,而该项目每年需要大量资金支持。由此可知,由于安全问题,从支持者那里获得资金十分困难。supporter为可数名词,且空前无限定词,故填supporters.

6. peaceful根据第二段倒数第二句“Without peace, local people can't pay enough attention to the work”可知,没有和平,当地人不能专心于这项工作。空处作定语修饰life,故填peace 的形容词形式peaceful.

7. dug根据倒数第二段第三句“In Niger, farmers dig... collect rainwater for plants."可知,农民挖了叫作“zai pits”的半月形洞来为植物收集雨水。分析空处所在句可知,此处应用被动语态,故填dig的过去分词dug

8.impossible根据最后一段第一句可知,面对如此多的挑战,到2030年取得重大进展的可能性微乎其微,即到2030年取得重大进展似乎不可能。空前的j seems为系动词,后可接形容词作表语,故填impossible.

9. hope根据最后一段倒数第二句“However, the GGW has become a symbol of hope for African."可知,绿色长城已经成为非洲人民希望的象征,即绿色长城给非洲人民带来了希望。hope希望讲时为不可数名词,故填hope

10. shared根据文章最后一句“The GGW may redefine... the world is sharing.", "绿色长城可能会重新定义全球共同面临的环境挑战的应对方式。空处作后置定语,且与其逻辑主主语environmental problems构成被动关系,故填过去分词shared.

长难句分析

原句:(第二段第三句)Many countries are unsafe, which frightens away supporters.

译文:许多国家存在安全问题,这吓跑了支持者。

分析:本句是一个复合句。which frightens awaysupporterswhich引导的非限制性定语从句,对前面的内容进行补充说明。

上一个石家庄2025年部分初中中考成绩

下一个当前已是最新一个了

抱歉,评论功能暂时关闭!